Суббота, 2024-05-18, 11:39 AM
Сайт р/клуба "Колос" г. Старобельск
Главная | | Регистрация | Вход
Меню сайта
Мини-чат
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 
 
Выбрать язык / Select language:
Ukranian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
Главная » 2021 » Август » 3 » Чому і як Сербія та Хорватія борються за Теслу
8:59 PM
Чому і як Сербія та Хорватія борються за Теслу

Серед винаходів Тесли - пульт дистанційного керування та флуоресцентна лампа

Сербія та Хорватія сперечаються за право на пам'ять про великого винахідника Ніколу Теслу. Сербському центробанку не подобаються плани Загреба розмістити портрети Тесли на монетах у 10, 20 і 50 євроцентів.

Загреб планує розмістити портрет Тесли на зворотному боці монет після вступу до Єврозони у 2023 році. У жовтні хорватський центробанк презентуватиме проєкти монет.

Белград вважає, що Хорватія у такий спосіб намагається "узурпувати" образ Тесли та погрожує оскаржити право Загреба використовувати його.

Нікола Тесла, серб за національністю, народився в Австро-Угорщині, у селі Смилян. Сьогодні село перебуває на хорватській території, і чимало хорватів вважають Теслу частиною історії своєї країни.

Портрет Тесли з великим відривом лідирував в опитуванні про те, які символи Хорватії мають бути зображені на монетах євро.

Серед інших символів, за які голосували хорвати, був "шашковий" візерунок національного прапора, куниця, місто Дубровник та перший слов'янський алфавіт, глаголиця.

У Хорватії невдоволення Белграда сприйняли зі здивуванням. Прем'єр-міністр Андрій Пленкович каже, що не бачить підстав для конфлікту.

"Те, що Тесла, який народився в Хорватії, був сербом, для нас плюс. Я не бачу, яким чином це може бути проблемою, - сказав він репортерам минулого тижня. - На місці сербського центробанку я сказав би "браво!"

Тесла похований у Сербії. Його ім'ям назвали міжнародний аеропорт Белграда та велику електростанцію. Сам він, утім, значну частину кар'єри зробив у Франції та США.

Один з біографів Тесли, радянський письменник Борис Ржонсницький пише, що Тесла замислювався про переїзд до Петербурга, але його переконав не робити цього співробітник компанії Томаса Едісона, на яку Тесла згодом почав працювати.

Сьогодні ім'я Тесли багато хто асоціює насамперед з виробником електромобілів Tesla Ілона Маска, але балканського вченого вважають цілком самостійним генієм.

Наприкінці XIX століття він винайшов "котушку Тесли", яку пізніше почали широко застосовувати у телеприймачі, створював перші асинхронні двигуни та генератори, згідно з деякими версіями, винайшов технологію радіозв'язку, а в 1899 році продемонстрував роботу бездротових ламп.

https://www.bbc.com/ukrainian/features-57997204

Просмотров: 157 | Добавил: srkolos | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт

Календарь
«  Август 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Block title
 
 Сервер радиолюбителей России - схемы, документация,
 соревнования, дипломы, программы, форумы и многое другое!
 СРКЛ

 Український радіопортал - Украинский радиопортал
 Персональный сайт UX3MZ
 
 
 
 
 Сайт радиолюбителей Северодонецка
 Personal page DL2KQ-EU1TT
 
\Электрик
 Сайт RA4CBH - Russian Contest Log, антенны, радиосвязь, QSL, КВ аппаратура, радиоспорт, справочники, статьи, полезные программы, объявления, MixW, ремонт TV и др.
 
 Сайт радиолюбителей Республики Коми
 Мульти-модовая программа 'KPOT' 
 Персональный сайт R7KK
 ur8mh 
 Сервер Тамбовских Радиолюбителей
 Радиоклуб Орловский эфир. Региональное общественное объединение
 R-Quad - радиолюбительские антенны 
 
 Все для начинающего радиолюбителя 
 Наш, радиолюбительский сайт! 
 Благотворительная организация «СИЯНИЕ НАДЕЖДЫ»