Четверг, 2024-04-18, 7:55 AM
Сайт р/клуба "Колос" г. Старобельск
Главная | | Регистрация | Вход
Меню сайта
Мини-чат
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 
 
Выбрать язык / Select language:
Ukranian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
Главная » 2018 » Ноябрь » 17 » Хто такі радіоаматори?
6:03 PM
Хто такі радіоаматори?

Хто такі радіоаматори?

.

Це люди, які мають позивний, та за допомогою саморобного або фабричного обладнання, проводять радіозв’язок з такими ж аматорами з усього світу. Це не забаганки диваків - одинаків, це потужний рух, який охоплює увесь світ. За даними 2007-го року нас близько 3-х мільйонів: найбільше в Японії – 1 200 000, США – 738 000, Таіланд – 176 000. Україна на 15-му місті з 17 265, а на останньому з вагомих – Фінляндія – 5000.  Лише Йемен та Північна Корея заборонили своїм громадянам займатися таким хобі.

Дуже часто це захоплення стає професією: серед провідних спеціалістів-зв’язківців дуже багато мають аматорський позивний. Проте серед нас є і лікарі, і менеджери, і вчителі, і астронавти, і актори, і спортсмени . Ба навіть президенти та королі:

JY1 - Hussein Ibn Talal, король Йорданії; 
VU2RG - Radgiv Gandi, прем'єр-міністр Індії і його вдова VU2SON, Sonia Gandi; 
EAOJC - Juan Carlos, король Іспанії; 
LUISM - Carlos Menem, президент Аргентини; 
A41AA - Qaboos Bin Said, султан Омана; 
HS1A - Bhumipol Adulyadej, король Таїланду і його дочка - HSID - принцеса Sirindhorn; 
JI1KIT - Keizo Obuchi, прем'єр-міністр Японії; 
OD5LE - Emile Lahoud, президент Лівану; 
K2ZCZ – George Pataki, бувший  губернатор Нью-Йорку;
WB6ACU - Joe Walsh, учасник групи «Eagles», співавтор хіта «Hotel California»; 
XZ2TH - U Thant, генсек ООН в 1961-1972 роках 
UT5UDX - Ребров Сергій, футболіст.

Багато аматорів і серед наших вояків, які боронять Батьківщину на Сході нашої держави: вони роблять дуже важливу справу: тримають зв'язок між підрозділами та забезпечують передачу інформації. Чимало волонтерів-радіоаматорів допомагають нашим воякам технікою, методами, приладами.

Про літери і цифри перед іменами відомих людей, які ви щойно прочитали

Радіоаматори у ефірі при ідентифікації один одного найперше користуються не іменами, які можуть повторюватися багато-багато разів, а позивними сигналами, які є абсолютно унікальними. Власне, вони були розроблені для чіткої ідентифікації користувачів по країнам/регіонам. У всьому світі позивні видаються відповідними державними органами і мають такий вигляд UT4UMZ, де UT – префікс, що вказує на країну та регіон країни 4 – порядковий номер у списку позивних,перша літера після цифри (суфікс) на область (U-Київська)

Що ми використовуємо?

Радіостанцію (замість слова радіостанція, тепер використовується термін трансивер  (англ. transceiver receiver,  тобто  приймач-передавач), підсилювач сигналу, фідер (кабель від передавача до антени) та антену. Іноді нам ще потрібен комп’ютер. Уся ця техніка може бути саморобною, але останнім часом трансивери як правило використовують фабричні. А ось антени та підсилювачі, у більшості випадків, саморобні. Залежно від обраного діапазону (довжини радіохвилі), антени мають розміри від кількох десятків сантиметрів до десятків метрів або навіть кілометрів.

Дальність  зв’язку:

Це залежить від діапазону, пори року, часу доби та активності сонця. Для спілкування в радусі 1-100 км обирають ультракороткі хвилі  (УКХ- від 10 метрів до 0,1 сантиметру): їх розповсюдження на такому радіусі не залежить від активності сонця і у 98% стабільне та прогнозоване.

Для спілкування з усім світом обирають короткі хвилі (КХ від 100 метрів до 10 метрів): їх розповсюдження сильно залежить від вказаних факторів, тому дуже часто кореспондента з Японії, якого добре чути о 14:00 на діапазоні 18 метрів, вже не чути там о 16-тій і зовсім не чути на всіх інших діапазонах – якою б потужною  не був би його передавач та чутливим ваш приймач.

УКХ можна використовувати і для далеких зв’язків – з використанням відбивання сигналів від супутників землі – штучних і природніх, метеоритних потоків та північного сяйва. Проте для цього потрібне складне обладнання.

Як це відбувається:

На обраному діапазоні аматор натискає клавішу (педаль) передачі та мовить: «Я Уляна Тетяна Чотири Уляна Марія Зоя запрошую усіх аматорів для проведення звязку» - якщо планує почути тільки вітчизняних колег, або «CQ CQ CQ this is Uniform Tango four United Mexico Zulu» - якщо зарубіжних. CQ з англійської означає «загальний виклик».  Перші літери наступних слів утворюють його позивний, у даному випадку це  UT4UMZ або УТ4УМЗ . Коли аматор планує поспілкуватись з колегами з інших континентів, то перед  загальним викликом додається вираз DX і уся фраза має наступний вигляд: CQ CQ DX…. Після передачі позивного, аматори мають дати оцінку сигналу. 

Взагалі сеанс аматорського зв’язку, незалежно від мови, виглядає так:

« - Я Уляна Тетяна чотири Уляна Марія Зоя запрошую усіх аматорів для проведення зв’язку.
UT4UMZ вам відповідає UR5UGM. Доброго дня шановний кореспонденте, мене звати Євген, я знаходжусь у місті Вишневе. Ваш рапорт 59, дуже чіткий і розбірливий сигнал, правильна без викривлень модуляція. Як прийняли?

- UR5UGM це UT4UMZ.  Доброго дня Євгене, дякую за відгук. Ваш рапорт 58, чути легкі перешкоди та фон 50 герц. Мене звати Дмитро і я знаходжусь у Києві. Як прийняли?

- Дмитре, дякую за проведений зв'язок та оцінку сигналу,  все чудово прийнято. Вам найкращі побажання та цікавої роботи у ефірі.
- І вам дякую Євгене, гарного дня.  UR5UGM для UT4UMZ.  Зв'язок закінчили.

Види зв’язку:

Використовувати голос зовсім не обов’язково, спілкуватись з кореспондентом можна використовуючи абетку Морзе, винайдену у 1836 році. Для цього спеціальним маніпулятором – телеграфним ключем,  транслюється та сама фраза але у вигляді точок і тире:  -.-. --.- / -.-. --.- / -.-. --.- / - .... .. ... / .. ... / ..- - ....- ..- -- --..  . Телеграф найкраще пристосований для дуже далекого розповсюдження, так як він майже не спотворюється електромагнітними перешкодами та його легко чути на фоні шуму ефіру. Також зв'язок можна встановити, підімкнувши до трансивера комп’ютер чи планшет: тоді це називається цифровим зв’язком і інформація передається у вигляді тексту на моніторі.  Крім того, можна використати спеціальне телебачення з короткою розгорткою для передавання зображень та відео.

В цілому ж робота у ефірі схожа на риболовлю: ви закинули вудку (зробили загальний виклик) і чекаєте клювання (відповіді) або ж тягаєте карасиків та коропів один за одним (вас добре чути і аматори шикуються у чергу щоб провести сеанс з вами) :). А можливо ви вирішили упіймати сома? (поспілкуватись з іншим континентом) Тоді ви лаштуєте спеціальну снасть (будуєте антену), обираєте наживку (час доби) та місце (певний діапазон) і чекаєте на рибу.

Чому це цікаво і корисно?

Крім, власне, проведеннязв’язків, наше заняття має дуже багато відгалужень:

  • Пошук кореспондентів і проведення радіозв'язку з аматорськими радіостанціями, що працюють з віддалених регіонів або змісць, звідки рідко працюють радіоаматори;
  • Конструювання і спорудження аматорської приймально-передавальної апаратури та антен;
  • Участь в різних національних і міжнародних змаганнях з радіозв'язку (радіоспорт);
  • Колекціонування карток-квитанцій, що висилаються на підтвердження проведеного радіозв'язку і/або дипломів, які видаються за проведення тих чи інших зв'язків, або певної їх кількості;
  • Зв'язок на УКХ з використанням відбиття радіохвиль від Місяця від зон полярного сяйва («Аврора»), від метеорних потоків, з ретрансляцією через радіоаматорські штучні супутники Землі (ШСЗ);
  • Робота малою потужністю випромінювання на найпростішій апаратурі;
  • Робота на ретроапаратурі, реставрація та відновлення історичних зразків апаратури радіозв'язку;
  • Участь в радіоекспедиціях—вихід в ефір з віддалених і важкодоступних зон, країн, місцевостей, де відсутні активні радіоаматори;
  • Участь в радіоаматорських аварійно-рятувальних службах (РАС або ARES —Amateur Radio Emergency Service) допомога в ліквідації всіляких катастроф та природних катаклізмів.

Наше хобі вимагає певних знань і вмінь: це основні закони фізики, розповсюдження радіохвиль, англійської мови, особливості видів зв’язку, володіння технікою, знання абетки Морзе та техніки безпеки.  Основний документ, який регулює відносини між державою та радіоаматорами називається Регламент радіоаматорського зв’язку України, а орган, який «слідкує за порядком» - Український Державний Центр Радіочастот.

Радіоаматори – не одинаки. По всьому світу ми об’єднуємося у клуби та спілки, ділимося досвідом та просто спілкуємося на зустрічах чи тисячах сайтів, груп у соц. мережах на усіх мовах світу.

Якщо ви початківець,та бажаєте долучитися до роботи у ефірі та не маєте власного обладнання, звертайтеся до клубної радіостанції.  Такі осередки є у кожному великому місті України та світу. Їх легко відшукати через пошукові системи.

Просмотров: 598 | Добавил: srkolos | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт

Календарь
«  Ноябрь 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Block title
 
 Сервер радиолюбителей России - схемы, документация,
 соревнования, дипломы, программы, форумы и многое другое!
 СРКЛ

 Український радіопортал - Украинский радиопортал
 Персональный сайт UX3MZ
 
 
 
 
 Сайт радиолюбителей Северодонецка
 Personal page DL2KQ-EU1TT
 
\Электрик
 Сайт RA4CBH - Russian Contest Log, антенны, радиосвязь, QSL, КВ аппаратура, радиоспорт, справочники, статьи, полезные программы, объявления, MixW, ремонт TV и др.
 
 Сайт радиолюбителей Республики Коми
 Мульти-модовая программа 'KPOT' 
 Персональный сайт R7KK
 ur8mh 
 Сервер Тамбовских Радиолюбителей
 Радиоклуб Орловский эфир. Региональное общественное объединение
 R-Quad - радиолюбительские антенны 
 
 Все для начинающего радиолюбителя 
 Наш, радиолюбительский сайт! 
 Благотворительная организация «СИЯНИЕ НАДЕЖДЫ»