Суббота, 2024-05-18, 7:06 AM
Сайт р/клуба "Колос" г. Старобельск
Главная | | Регистрация | Вход
Меню сайта
Мини-чат
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
 
 
Выбрать язык / Select language:
Ukranian
English
French
German
Japanese
Italian
Portuguese
Spanish
Danish
Chinese
Korean
Arabic
Czech
Estonian
Belarusian
Latvian
Greek
Finnish
Serbian
Bulgarian
Turkish
Главная » 2021 » Июль » 9 » На коротких хвилях довгої пам’яті
4:37 PM
На коротких хвилях довгої пам’яті

Народне прислів’я «за що боровся, на те й напоровся» іноді справджується не лише по відношенню до якоїсь окремої людини, а навіть до цілої країни. Патріотичний запал українських радіоаматорів в перші роки незалежності під тиском різних обставин і проблем почав  згодом поступово зникати.
 
Ніби не звідки з’явилися самозвані лідери, створюючи свої містечкові радіоклуби і оточуючи себе довірливими хліборобами. Це розпорошило колись згуртовані і об’єднані радіоаматорські ряди, спровокувало протистояння двох окремо створених національних радіоаматорських організацій ЛРУ і ВРЛ.
 
Попри всілякі труднощі, старіння наших рядів, відсутність програми розвитку молодіжного радіоаматорства, навчання телеграфістів, багато наших колег все ж не втратили віру і патріотизм. Але проводячи радіозв’язки вони нерідко стикаються з проблемою української радіоаматорської і технічної термінології.
 
На жаль, наша провідна радіоаматорська організація, член міжнародної радіоаматорської спілки IARU за майже тридцять років свого існування і діяльності не спромоглася розробити і довести до радіоаматорів, закріпити в Регламенті аматорського радіозв’язку та інших документах сучасну українську термінологію.
 
Неодноразово, без жодних амбіцій і нав’язувань, від себе та від імені Товариства україномовних радіоаматорів пропонував нашій багаточисельній радіоаматорській громаді нові українські терміни і вислови для проведення радіозв’язків в межах країни, а також з закордонними україномовними колегами.
 
Однак, так вже історично склалося, що без вказівок зверху наші люди бояться або стидаються проявити свою ініціативу. Це стосується також багатьох наших радіоаматорів, котрі продовжують спілкуватися в етері суржиком або запозиченнями з інших мов, що звучить часом дуже непривабливо і навіть комічно.
 
Коли чуємо в етері імена Ганс, Ференц, Єжи, Йонас, Адріано, Хуан, Бернард, Наум то уявляємо хто вони і з якої країни. Повернути українським іменам національну ознаку може кожен радіоаматор, передаючи своє ім’я на український кшталт: SlavkoSashkoYurkoMyshkoGryshkoVaskoTolkoDmytroVladoOleksaIvankoPavloMykola.
 
Українські чоловічі імена здавна закінчувалися на «о». Коли сучасна дівчина виходить заміж вона бере прізвище чоловіка, та коли прізвищ ще не існувало дівчина брала ім'я чоловіка з закінченням на «а». Так виникли жіночі імена Михайлина, Григорина, Василина, Степанида, Федора. Подібна форма імен збереглася в італійській та інших давніх мовах.
 
Керівництво Ліги Радіоаматорів України, в центрі і на місцях, має прислухатися до всього сказаного і взятися нарешті за впровадження в життя української термінології в документах і при проведенні зв’язків. Досить вживати українцям мовні покручі типу «позивний» і «прийом» замість «кличний» і «відбір».
 
Невдовзі наша країна святкуватиме тридцяту річницю незалежності свого статусу, і нам має бути соромно перед собою і перед українцями з усього світу, що ми досі не опанували українську мову і не часто користуємося нею не лише для зв’язків між селами і містами, але й на міжнародному рівні. Адже мова це наша зброя і захист.
 
Існує ще одне, трохи призабуте, велике державне свято без якого ми би досі жили під пильним оком кураторів КДБ і спілкувалися нерідною мовою. Це свято зветься Декларація про державний суверенітет України і припадає на 16 липня, в день народження нашого майстра спорту і радіозв’язку Віталія UT7NW.
 
В першу річницю цього свята 16 липня 1991 року, отримавши спеціальний кличний UT0N «Україна Тарас нуль Незалежність» команда тоді ще ідейно і духовно згуртованих вінничан провела в аматорському етері День української мови. З двох робочих місць і на кількох пасмах на весь світ лунали наші голоси.
 
З шаною до цієї видатної події і пам’яті про молоді, а комусь зовсім юні роки, зберіг вирізку з популярної газети «Патріот Батьківщини» і себе самого теж пригадав. Наше святкування відбувалося в моїй однокімнатній вінницькій квартирі. Тісно, сумно і голодно нікому зовсім не було. Пам’ятні фото зробив Віталій UT7NW (ex RB5NI).
 
На моєму фото в центрі можна бачити блок підсилювача потужності на лампі ГУ-74Б за допомогою якого ми проводили радіозв’язки і який досі разом з Icom-726 працює в мене безвідмовно, не втрачаючи своїх параметрів, дозволяючи проводити міжконтинентальні радіозв’язки в змаганнях і в буденному етері.
З святом, шановні колеги!
Бережімо себе, свою країну і нашу українську мову!
Ваш, Юрко UT5NC 

Просмотров: 207 | Добавил: srkolos | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
avatar
Вход на сайт

Календарь
«  Июль 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Block title
 
 Сервер радиолюбителей России - схемы, документация,
 соревнования, дипломы, программы, форумы и многое другое!
 СРКЛ

 Український радіопортал - Украинский радиопортал
 Персональный сайт UX3MZ
 
 
 
 
 Сайт радиолюбителей Северодонецка
 Personal page DL2KQ-EU1TT
 
\Электрик
 Сайт RA4CBH - Russian Contest Log, антенны, радиосвязь, QSL, КВ аппаратура, радиоспорт, справочники, статьи, полезные программы, объявления, MixW, ремонт TV и др.
 
 Сайт радиолюбителей Республики Коми
 Мульти-модовая программа 'KPOT' 
 Персональный сайт R7KK
 ur8mh 
 Сервер Тамбовских Радиолюбителей
 Радиоклуб Орловский эфир. Региональное общественное объединение
 R-Quad - радиолюбительские антенны 
 
 Все для начинающего радиолюбителя 
 Наш, радиолюбительский сайт! 
 Благотворительная организация «СИЯНИЕ НАДЕЖДЫ»